Renault 12 için “Dağ Keçisi” lakabı boşuna değilmiş. Özellikle kötü yollar, hatta insanların sadece yol dediği patikalar, ve kışın karlı zeminler Renault 12 Toros için avantajlıydı. Önden çekişli olması sayesinde, kar veya çamur demeden yolları zorlanmadan çıkardı. Bu özelliği nedeniyle Renault 12 Toros’a “Dağ Keçisi” lakabı takılmıştı. Hatta onu Anadolu’nun dağlarında, kırlarında, bayırlarında “modern katır” gibi kullananlar bile olurdu. Örneğin, zorlandığı bir rampada ön kaputun üzerine bir iki kişi oturtularak, ön lastiklere verilen ağırlık ile en dik rampalar bile kolaylıkla çıkılabiliyordu.
Renault 12’ler, zamanının fiyakalı arabalarıydı. Doktorların, avukatların, hakimlerin dahi binek aracı olarak tercih ettiği bir Renault 12, o dönemin gösterişli aracıydı. Bir aracın doktora ait olduğunu anlamak için aracın ön camının sağ kısmında sağlık sembolü olan meşaleye dolanmış yılan logosunu görmek yeterliydi. Geçmişte mi daha dürüsttük acaba? Kırtasiyelerde bile satılıyor olmasına rağmen, nedense doktor olmayanlar bu sticker’ı kullanmazdı. Ancak bazı uyanık galericiler, araçları daha kolay satmak için cama yapıştırdığı “Doktordan temiz / Doktordan az kullanılmış” sloganı ile araçları satışa çıkarırdı.
“Fiyaka” kelimesinin kökeni Fransızca “fiacre” kelimesinden gelmektedir, yani “bir tür at arabası”. Demek ki, günümüzde “gösterişli, cakalı” anlamında kullandığımız bu sözcük, eskiden at arabası olan kişilere yapılan bir yüceltme sıfatıymış.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder